Rugpijn

Kinesitherapie : Peter Vangronsveld en Myrthe Gregoor

Op basis van een anamnese en klinisch onderzoek gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten van de patiënt. Afhankelijk van de klacht en de oorzaak kan u bij ons terecht voor onderstaande behandelingsvormen:

  • manuele therapie
  • post-operatieve revalidatie
  • taping
  • sportmassage
  • rugschool
  • cardiale revalidatie
  • gangrevalidatie en valpreventie

Manuele therapie

Een behandeling die tot doel heeft de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding en -bewegingen te verbeteren. De behandeling bestaat naast mobilisatie en manipulatie van gewrichten tevens uit het geven van instructies en adviezen.

Bij welke klachten?

Acute of chronische klachten t.h.v. de nek of lage rug, bekkenpijn, uitstralingsklachten t.h.v. het been of de arm, houdingsspecifieke pijn, hoofdpijn, kaakpijn… ​​​​​​​​​​​​​​

Rugpijn, foto voor webjournaal 3 juli_800x400

Post-operatie revalidatie

Na een operatie is het belangrijk om de gewrichten terug soepel en stabiel te maken. Hiervoor worden mobilisaties gedaan, krachtoefeningen uitgevoerd en wordt een oefenprogramma opgemaakt.

Er worden tips meegegeven om zich beter te behelpen tijdens dagelijkse activiteiten. Men wordt begeleid om stap voor stap vooruitgang te maken en om zo het werk en/of sport terug te kunnen hervatten.

OIP

Taping

Kinesiotape: is een speciale tape die het zenuwstelsel en het algemeen circulatiesysteem activeert, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. Groot voordeel van deze tape is dat hij gedurende enkele dagen gedragen mag worden en dus een constant en langdurig effect heeft.

Sporttape: hier gebruiken we de conventionele witte niet elastische sporttape. Deze tape kan een gewricht “vast zetten” waardoor de omliggende structuren gespaard worden tijdens de sportactiviteit. Na deze activiteit moet deze tape verwijderd worden.

Close up of male patients back with applied pink kinesio tape in bright office

Sportmassage

Een regelmatige sportmassage is een goede aanvulling op lichaamsbeweging. Of je nu gaat hardlopen, voetballen of fietsen, je prestaties zullen verbeteren omdat je spieren soepeler worden gemaakt. Zo ondervind je bovendien minder stijfheid en spierpijn na het sporten.

Door af en toe een sportmassage te ondergaan, nemen je kracht en snelheid toe. En zal je ook sneller herstellen na het sporten.

IMG_4459

Rugschool

Je krijgt uitleg over hoe de rug is opgebouwd en hoe de rug functioneert. Je krijgt inzicht in de ontstaansmechanismen van rugklachten en in de onderliggende pijnmechanismen. Daarnaast leert je je knelpunten in je dagelijks leven herkennen en aanpassen.

De rugschool richt zich bijgevolg tot mensen die rugklachten willen voorkomen en/of actief willen aanpakken.

Smiling Asian woman doing one arm one leg plank to exercise core muscle online workout class from laptop at home in living room. Self isolation and workout at home during COVID-19.

Cardiale revalidatie

Deze training is aangewezen na een hartinfarct, een hartoperatie, een ballondilatatie, het plaatsen van een pacemaker of een defibrillator, voor en na een harttransplantatie en bij chronisch hartfalen.

Tijdens de cardiale revalidatie helpen we je om je lichamelijke conditie weer op te bouwen met aangepaste oefeningen. Je leert de mogelijkheden en grenzen van je lichaam kennen en ontdekt hoe je het risico op hart- en vaatziekten kunt verlagen.

In de uitgebreide oefenzaal kan er aan revalidatie en conditie gewerkt worden met de kwaliteitsvolle toestellen van Technogym. Aanwezig zijn: een loopband, een crosstrainer, een hometrainer, een zitfiets en een modern krachttoestel.

Lower body at legs part of Fitness girl running on running machine or treadmill in fitness gym with sun ray. Warm tone. Healthy and Exercise activity concept. Workout and  Strength training theme.

Gangrevalidatie en valpreventie

Er wordt oefentherapie gegeven ter valpreventie en om het opstaan en stappen te verbeteren. Zo worden er heel wat oefeningen gegeven voor een betere mobiliteit, kracht en evenwicht.

Dit kan nuttig zijn na lange immobilisatie of hospitalisatie.

Oudere mensen kunnen door deze oefeningen langer zelfstandig blijven wonen omdat ze sterker en stabieler zijn en meer zelfvertrouwen hebben. 

Stretching-Exercises-for-Seniors